Είμαστε όλοι μόνοι;  Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης

Είμαστε όλοι μόνοι; Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματα της μοναξιάς και της απομόνωσης

Mai 19, 2022 0 Von admin

Σε μια εποχή που μπορούμε να συνδεθούμε αμέσως με οποιονδήποτε στον κόσμο, γιατί η μοναξιά και η απομόνωση είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για την ψυχική μας υγεία; Οι εντολές απομόνωσης του Covid-19, η πόλωση της πολιτικής και οι κοινωνικές αδικίες έχουν προκαλέσει όλα αισθήματα αβεβαιότητας, θυμού, θλίψης και απομόνωσης.

Όταν τα μέσα σύνδεσής μας έχουν αλλάξει τόσο πολύ σε τρία χρόνια, μπορεί να αισθανόμαστε μαστίγιο στη σκέψη πώς και πότε να κοινωνικοποιηθούμε. Η δεκαετία του 2020 έχει επισημάνει το ερώτημα: τι σημαίνει να είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους και νιώθουμε πραγματικά μόνοι;

Είμαστε μόνοι ή όλοι οι άλλοι μοιάζουν να διασκεδάζουν περισσότερο;

Μπορεί να αισθάνεται περίεργο να μιλάμε για μοναξιά όταν είναι πιο εύκολο για εμάς να συνδεθούμε με άλλους τώρα παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Ωστόσο, τα μέσα σύνδεσης έχουν αλλάξει και ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς επιλογές έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη σύγκριση με άλλες. Ως αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να απολαύσουμε μια ήσυχη νύχτα στο σπίτι αν δούμε άλλους να κοινωνικοποιούνται (ή να έχουν διαφορετικές εμπειρίες), μπορεί στη συνέχεια να αμφισβητήσουμε τις επιλογές μας ή πράγματα για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας που διαφορετικά δεν θα είχαμε.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι αν πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας πρέπει να είναι ή να νιώθουμε κάπως λόγω ενός προτύπου που έχουμε θέσει, μπορεί να νιώθουμε ακόμη πιο μόνοι. Έτσι, ακόμα κι αν έχουμε φίλους με τους οποίους βλέπουμε ή μιλάμε τακτικά, μπορεί να συνεχίσουμε να νιώθουμε μόνοι επειδή συγκρίνουμε τις σχέσεις μας με ένα πρότυπο που είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενσωματώθηκε στη σκέψη μας.

Λόγω του σχεδιασμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι δύσκολο να αποφευχθεί συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αυτή η εμπειρία ενισχύει περαιτέρω τα συναισθήματα της μοναξιάς. Δεν έχει σημασία τι κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απλώς η έκθεση στο περιεχόμενο της πλατφόρμας συμβάλλει σε συναισθήματα μοναξιάς.

Δεν λέμε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξαναμπείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει την πειρατεία των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας χωρίς να το καταλάβουμε.

Ο Επικεφαλής Κλινικός Διευθυντής της Togetherall, ο Δρ. Μπεν Λοκ θέλει να μάθουμε «Η μοναξιά είναι ένα πραγματικό συναίσθημα, ανεξάρτητα από το τι την ώθησε, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να τη διαχειριστείς».

Είμαστε κοινωνικά πλάσματα αλλά και πλάσματα της συνήθειας. Συνδυάστε το με ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να μας βάλουν στον αυτόματο πιλότο και μπορεί να επιδεινώνουμε ενεργά τα συναισθήματά μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Πώς βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο; Ο Δρ Λοκ τονίζει ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο και όσο περισσότερο το κάνεις τόσο καλύτερος θα γίνεσαι.

«Η ρύθμιση προθέσεων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά. Η τυπική μας κίνηση όταν νιώθουμε μόνοι ή βαριούνται (ή ακόμα και άβολα) είναι να σηκώνουμε το τηλέφωνό μας και να κάνουμε κύλιση. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο αυτή η αυτόματη συμπεριφορά δεν διορθώνει τη μοναξιά μας, αλλά αυτό που βλέπετε υποδηλώνει ότι όλοι οι άλλοι δεν είναι μόνοι και περνούν καλύτερα. Για να νιώθουμε λιγότερο μόνοι ή απομονωμένοι, πρέπει να προκαλέσουμε τον εαυτό μας να μην κάνει το εύκολο και αυτόματο πράγμα. Αντίθετα, βάλτε μια πρόθεση να συνδεθείτε με άλλους ή να κάνετε κάτι που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα».

Οι άνθρωποι έλκονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των νέων πληροφοριών και της καινοτομίας. Εάν αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να νιώθουμε μοναξιά και απομόνωση, μπορεί επίσης να έχει τη δύναμη να κάνει το αντίθετο, εάν έχετε πρόθεση σχετικά με τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε.

Για να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι και υποστηριζόμενοι από τους άλλους, πρέπει να ξέρουμε ποιος μας δίνει την υποστήριξη;

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι μεγαλύτερος αριθμός πιο αδύναμων δεσμών (άτομα με τα οποία μπορεί να έχετε περιστασιακές συζητήσεις αλλά δεν θεωρείτε φίλο) έχει κάποιος, τόσο πιο χαρούμενος νιώθει και τόσο λιγότερα καταθλιπτικά συναισθήματα έχει. Έτσι, για να έχετε μια ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι γεμάτη με καλύτερους φίλους ή πολύ στενούς δεσμούς.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να αισθάνεται πιο εύκολο ανοίγω σε κάποιον που δεν είναι ο πλησιέστερος έμπιστός μας. Ενώ οι στενότεροι φίλοι και η οικογένειά μας μπορεί να γνωρίζουν τις πιο οικεία λεπτομέρειες της ζωής μας, δεν σημαίνει ότι θέλουμε πάντα να εμπλέκονται σε δύσκολα ή ιδιωτικά προβλήματα. Μερικές φορές θέλουμε απλώς κάποιος να μας ακούσει. Περίοδος.

Αν βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση ή δύσκολα συναισθήματα, συνήθως προτιμάμε να μιλήσουμε με κάποιον που έχει βιώσει κάτι παρόμοιο. Αυτό μας επιτρέπει να νιώθουμε ότι έχουμε μια κοινή εμπειρία και ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση. Επιπλέον, μερικές φορές είναι απλώς πιο εύκολο να μοιραστείτε δύσκολες λεπτομέρειες με άτομα που δεν είναι στενοί φίλοι ή μέλη της οικογένειας.

Νιώθουμε καλύτερα ακόμα κι αν νιώθουμε μόνοι

Καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει πολυάριθμες σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις για τον κόσμο, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς η μοναξιά και η απομόνωση έχουν εμποδίσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά.

Πώς μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα αν και όταν νιώθουμε μόνοι;

Το να αναγνωρίσουμε πότε αρχίζουμε να νιώθουμε μοναξιά μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα για να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι.

  1. Βάλε μια πρόθεση κάθε μέρα να νιώθεις καλύτερα. Αν νιώθετε μοναξιά, δοκιμάστε να βάλετε μια πρόθεση να μειώσετε τον χρόνο οθόνης ή ίσως να αποδεσμευτείτε ενεργά από λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που σας προσκαλούν να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Απλές στρατηγικές όπως ο καθορισμός ενός χρονικού ορίου, ο προγραμματισμός της ώρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ημέρα ή η δημιουργία μιας καθημερινής υπενθύμισης της σχέσης μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ευημερίας μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματικές.
  2. Ασχοληθείτε με χαλαρούς δεσμούς, που σημαίνει να συνδεθείτε με άλλους που μπορεί να μην είναι ο καλύτερος φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας. Δεν μπορεί κάθε άτομο να μας προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη που μπορεί να χρειαστούμε, επομένως η διεύρυνση του δικτύου υποστήριξής σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι σας κατανοούν με μεγαλύτερη αίσθηση ότι ανήκετε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανοιχτεί και να ασχοληθεί με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων και εμπειριών.
  3. Συνδεθείτε με άλλους που είχαν παρόμοιες εμπειρίες, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζετε, αυτή η αίσθηση υποστήριξης και ενσυναίσθησης μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε μέρος μιας κοινότητας που καταλαβαίνει.

Εάν θέλετε να διευρύνετε το δίκτυό σας και την αίσθηση του ανήκειν, δοκιμάστε το Togetherall—μια δωρεάν ανώνυμη διαδικτυακή κοινότητα ψυχικής υγείας 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, η οποία παρακολουθείται 24/7 από εκπαιδευμένους κλινικούς γιατρούς. Όταν βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε με άλλους που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη και να δώσετε υποστήριξη σε άλλους ανά πάσα στιγμή από οπουδήποτε.