Είναι η ασταξανθίνη το καλλυντικό συστατικό για το 2023;
Februar 6, 2023Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την ασταξανθίνη ως συστατικό καλλυντικών, είναι πιθανό να την έχετε συναντήσει συχνά χωρίς να το καταλάβετε. Η ασταξανθίνη, που προφέρεται «asta-zan-thin», είναι μια ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα υδρόβια μικροφύκη και είναι υπεύθυνη για το χρωματισμό των θαλασσινών όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και οι αποχρώσεις του αστακού από πορτοκαλοκόκκινο έως ροζ, καθώς και το φτέρωμα των φλαμίνγκο.
Αυτά είναι παραδείγματα ασταξανθίνης στην εργασία. Τι ακριβώς είναι όμως και πώς περνάει από τις θάλασσες στα καλλυντικά μας; Και γιατί η ασταξανθίνη είναι ένα μοντέρνο καλλυντικό συστατικό τώρα; Όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλά άλλα απαντώνται σε αυτόν τον σύντομο οδηγό για αυτά τα πιο ενδιαφέροντα και πολύχρωμα συστατικά καλλυντικών.
Τι είναι η ασταξανθίνη;
Η ασταξανθίνη είναι μια θαλάσσια ξανθοφύλλη (κατηγορία που περιέχει οξυγόνο καροτενοειδείς χρωστικές) και μέλος της ομάδας τερπενίων των χημικών ενώσεων. Αρχικά απομονώθηκε από τον αστακό το 1938 (i). Είναι μια λιποδιαλυτή κόκκινη χρωστική ουσία που κινείται προς τα πάνω στην τροφική αλυσίδα χρωματίζοντας διάφορα οστρακοειδή και θαλάσσια καρκινοειδή που τρέφονται με τα πλούσια σε ασταξανθίνη φύκια. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πορτοκαλί, ροζ και κόκκινοι θαλάσσιοι οργανισμοί περιέχουν ασταξανθίνη.
Βιοσυντίθεται από μικροφύκη, βακτήρια και ζυμομύκητες και μπορεί να βρεθεί στη φύση καθώς και να παρασκευαστεί με χημική σύνθεση. Στη φύση, παράγεται σε ορισμένα μικροφύκη γλυκού νερού (κυρίως, Haematococcus pluvialis) και μύκητες ζύμης όταν αντιμετωπίζουν σκληρά περιβάλλοντα όπως αυξημένη αλατότητα και ακραίες κλιματικές συνθήκες όπως υπερβολικό ηλιακό φως ή έλλειψη οξυγόνου.
Τώρα μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση μεταξύ φλαμίνγκο και ασταξανθίνης. σε αυτά τα πουλιά αρέσει να τρέφονται σε έλη όπου τα φύκια, τα οποία βρίσκονται υπό πίεση σε χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο, ρηχά νερά και από το έντονο ηλιακό φως, παράγουν ασταξανθίνη ως προστατευτικό μηχανισμό.
Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των ασυνήθιστων ενώσεων, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε για την εκτοΐνη, η οποία έχει επίσης ιδιότητες που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα της επιστήμης των καλλυντικών. Παράγεται από μονοκύτταρα βακτήρια που ζουν στο νερό ως αμυντικός μηχανισμός σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες.
Η ασταξανθίνη στα καλλυντικά
Τι χρωματίζει το ροζ φλαμίνγκο και είναι το επόμενο trending συστατικό καλλυντικών; Δείτε τον οδηγό @formulabotanica για την ασταξανθίνη, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση που παράγεται από ορισμένα μικροφύκη. #ασταξανθίνη #καλλυντικά συστατικά #φυσική περιποίηση δέρματος Κάντε κλικ στο Tweet
Μέχρι τώρα, θα αναρωτιέστε ποια είναι τα προστατευτικά οφέλη της ασταξανθίνης για τα φύκια και εάν αυτά επεκτείνονται στο ρόλο της ως καλλυντικού συστατικού.
Τα μικροφύκη παράγουν ασταξανθίνη για τις φωτοπροστατευτικές και αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Για αυτόν τον λόγο, η ασταξανθίνη ερευνάται για τις επιδράσεις της στη φυσιολογία του δέρματος ως ένα ισχυρό καλλυντικό – αλλά και θρεπτικό – συστατικό με τη δυνατότητα να προσφέρει τα ίδια φωτοπροστατευτικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη στο δέρμα μας.
Η ασταξανθίνη έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλα καροτενοειδή που γνωρίζουμε για τα οφέλη περιποίησης του δέρματος στα βοτανικά καλλυντικά, όπως η λουτεΐνη που βρίσκεται σε φυτά όπως οι ντομάτες και το β-καροτένιο στα καρότα. Ωστόσο, η ασταξανθίνη εμφανίζει μεγαλύτερη βιοδραστικότητα – ιδιαίτερα, πολύ υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση – λόγω της μοναδικής χημικής της σύνθεσης (ii).
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση της ασταξανθίνης λειτουργεί σε διάφορα στάδια στην εξέλιξη της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) που παράγονται από τις ακτίνες UV και τη ρύπανση. Τα ROS είναι αιτία της εξάντλησης του κολλαγόνου και της ελαστίνης και επηρεάζουν την ικανότητα του δέρματος να επανορθώνεται.
Ενώ ορισμένες μελέτες εξέτασαν την ασταξανθίνη ως συμπλήρωμα διατροφής σε συνδυασμό με τις επιδράσεις της στην τοπική εφαρμογή, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ασταξανθίνη ως φυσικός παράγοντας αποκλεισμού της υπεριώδους ακτινοβολίας θα είχε αντίκτυπο στη μείωση των σημαδιών φωτογήρανσης του δέρματος, όπως οι πρόωρες ρυτίδες και η χαλάρωση. (iii), όταν περιλαμβάνονται σε τοπικά καλλυντικά σκευάσματα. Φαίνεται ότι η ασταξανθίνη προσφέρει πολυάριθμες πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της απώλειας κολλαγόνου και της διαεπιδερμικής απώλειας νερού, τον μετριασμό της υπερμελάγχρωσης (μαύρες κηλίδες) καταστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης και την αναστολή της εξέλιξης του βάθους των ρυτίδων. Θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματική από τη βιταμίνη Ε, η οποία συνήθως προστίθεται στα καλλυντικά ως αντιοξειδωτικό.
Υπάρχει πολλή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με την ασταξανθίνη, αλλά έχετε κατά νου ότι δεν μπορείτε να αποδώσετε αποτελέσματα με βάση τη χρήση της ως συμπλήρωμα που καταναλώνεται από το στόμα στα αποτελέσματά της όταν εφαρμόζεται τοπικά. Έχει εγκριθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για συγκεκριμένες δόσεις και περιόδους πορείας στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για περισσότερα από 20 χρόνια (iv). Συχνά, οι πληροφορίες προμηθευτών καλλυντικών συνοδεύονται από τη λέξη «δυνητικό» για να περιγράψουν τα καλλυντικά οφέλη της ασταξανθίνης.
Ορισμένες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της έκτασης των πλεονεκτημάτων της ασταξανθίνης όταν εφαρμόζεται σε τοπικά καλλυντικά, αλλά ευρήματα όπως η ασταξανθίνη προκαλούν «σημαντική μείωση των ρυτίδων και του πρηξίματος στο κάτω μέρος των ματιών και στα μάγουλα μετά από δύο εβδομάδες [topical] χρήση» (v, vi) είναι ενθαρρυντικά.
Πώς να χρησιμοποιήσετε την ασταξανθίνη σε σκευάσματα
Η ασταξανθίνη είναι μια πολύ ισχυρή καροτενοειδής χρωστική ουσία, όπως θα μπορούσατε να μαντέψετε από την ικανότητά της να κινείται στην τροφική αλυσίδα, χρωματίζοντας τα πάντα, από τη σάρκα του σολομού μέχρι τα φτερά φλαμίνγκο. Είναι αποτελεσματικό σε ελάχιστες ποσότητες στη σύνθεσή σας.
Μορφές ασταξανθίνης
Αναφέραμε νωρίτερα ότι η ασταξανθίνη είναι ένα λιπίδιο και έχει σκούρο κόκκινο χρώμα. Συνήθως, οι προμηθευτές το προσφέρουν ως εκχύλισμα φυκιών (Haematococcus pluvialis) σε λάδι μεταφοράς μεταξύ 0,02% και 5%· Το τελευταίο ποσοστό απαντάται συνήθως σε έλαια όπως το κάρθυλο.
Σε αυτήν την παχύρρευστη μορφή ελαιορητίνης, πρέπει να την προσθέσετε στη λιπιδική σας φάση και να τη διατηρήσετε κάτω από τους 40°C. Όπως η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, προστίθεται στην ευαίσθητη στη θερμότητα φάση για να αποτρέψει την αποδόμησή της. Δεδομένων των χρωστικών της ιδιοτήτων, συνιστούμε να συμπεριλάβετε την ελαιορητίνη 5% ασταξανθίνης στις συνταγές σας μεταξύ 0,01-0,05%. Διαβάστε τα συνιστώμενα επίπεδα χρήσης του προμηθευτή σας και εκτελέστε πρώτα μερικές δοκιμές ασταξανθίνης σε ένα φτηνό λάδι μεταφοράς για να προσδιορίσετε πώς αποδίδει προτού το συμπεριλάβετε σε μια φόρμουλα.
Ενδεικτικά, ένας από τους καθηγητές μας χρησιμοποίησε 2,5% ελαιορητίνης ασταξανθίνης 0,2%, που ισοδυναμεί με 0,005% ασταξανθίνη σε ένα γαλάκτωμα και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα ανοιχτό ροζ προϊόν. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ασταξανθίνη στην αραιωμένη με ελαιορητίνη μορφή της σε ένα έλαιο φορέα και χρησιμοποιείται σε 0,07% σε μια μάσκα σαπογέλης και ένα λάδι. Μπορείτε να δείτε πόσο ισχυρή χρωστική είναι.
Μπορείτε να βρείτε ασταξανθίνη αραιωμένη σε έλαια-φορείς ως ελαιορητίνη ή σε λιποδιαλυτή, ξηρής σκόνης μορφή. Μπορείτε επίσης να το βρείτε ως εκχύλισμα μικροφυκών με βάση το νερό, αλλά είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε υδατική έκδοση που θα βρείτε ότι προσφέρουν οι προμηθευτές θα είναι επιρρεπής σε καθίζηση. Ορισμένες υδατοδιαλυτές μορφές περιλαμβάνουν γαλακτωματοποιητή ή διαλυτοποιητή. Πάντα να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε ποια φόρμα προμηθεύεστε και ανατρέξτε στον προμηθευτή σας για συνιστώμενα επίπεδα χρήσης και τυχόν οδηγίες σύνθεσης. Και πάλι, κάντε δοκιμές για να βρείτε την ιδανική ποσότητα για την επιθυμητή φόρμουλα – και το χρώμα της – τηρώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης του προμηθευτή.
Ασταξανθίνη – εν κατακλείδι
Η ασταξανθίνη κερδίζει όλο και περισσότερο όνομα στα νέα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά, με ορισμένες μάρκες να την ξεχωρίζουν στις συσκευασίες τους και στο μάρκετινγκ τους. Οι καταναλωτές τείνουν επίσης τώρα να αναζητούν καλλυντικά βασισμένα σε νέα συστατικά υψηλής απόδοσης. Έχοντας αυτό υπόψη και λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο όγκο έρευνας που δείχνει τις δυνατότητες της ασταξανθίνης στα καλλυντικά – ιδιαίτερα τις ισχυρές αντιοξειδωτικές της ικανότητες – είναι σίγουρα ένα συστατικό που αξίζει να εξερευνήσετε περαιτέρω για τις συνθέσεις σας. Απολαύστε τους πειραματισμούς με την ασταξανθίνη ως φυσική χρωστική ουσία που έχει περισσότερη διάτρηση από το να προσθέτετε απλώς ροζ και κόκκινες αποχρώσεις στα καλλυντικά σας, αλλά πάρτε τα ποσοστά όταν τη δοκιμάσετε.
Περαιτέρω ανάγνωση και παραπομπές
(i.) Kuhn, R and Nicolai Soerensen (1938). Οι χρωστικές ουσίες του αστακού (Astacus gammarus L.).
(ii) Higuera-Ciapara, Ι., et al. Κριτικές κριτικές στην επιστήμη των τροφίμων και τη διατροφή 46.2 (2006): 185-196. „Ασταξανθίνη: μια ανασκόπηση της χημείας και των εφαρμογών της.“
(iii) Επιλογή Κ, et al. Dermatol Sci. 2010 Μάιος;58(2):136-42. Η ασταξανθίνη εξασθενεί την επαγόμενη από την UVA ρύθμιση προς τα πάνω της μήτρας-μεταλλοπρωτεϊνάσης-1 και της ελαστάσης ινοβλαστών δέρματος σε ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες.
(iv)Capelli, et al. Functional Foods in Health and Disease 9.6 (2019): 430-445. «Πηγές ασταξανθίνης: Καταλληλότητα για ανθρώπινη υγεία και διατροφή».
(ν) Zhou X, et al. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες. 24 Αυγούστου 2021, 13(9):2917. Συστηματική Ανασκόπηση και Μετα-Ανάλυση για τις Επιδράσεις της Ασταξανθίνης στη Γήρανση του Ανθρώπινου Δέρματος.
(vi) Tominaga K, et al. Acta Biochim Pol. 2012;59(1):43-7. Καλλυντικά οφέλη της ασταξανθίνης σε ανθρώπους.
Davinelli S, et al. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες 22 Απριλίου 2018, 10(4):522Η ασταξανθίνη στην υγεία, την επισκευή και τις ασθένειες του δέρματος: Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση.
Προτεινόμενοι προμηθευτές
Alexmo Cosmetics – ασταξανθίνη 5% ελαιοδιαλυτή μορφή.
Αφήστε μας ένα σχόλιο

Η Liz είναι η Συντονίστρια Περιεχομένου της Formula Botanica και εντάχθηκε στην ομάδα μας τον Αύγουστο του 2020. Η Liz εργάστηκε ως επαγγελματίας blogger, δημοσιογράφος και προγραμματιστής ιστότοπου για πολλά χρόνια και ήταν επίσης μέλος της φοιτητικής κοινότητας της Formula Botanica. Διαβάστε περισσότερα για την Formula Botanica Team.
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '1441623626075657'); // Insert your pixel ID here.
fbq('track', 'PageView');