Πότε να ποτίζετε τις καλλιέργειες λαχανικών

Πότε να ποτίζετε τις καλλιέργειες λαχανικών

November 29, 2022 0 Von admin

Το νερό είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των λαχανικών. η περιεκτικότητα σε νερό των περισσότερων λαχανικών είναι σχεδόν 90 τοις εκατό. Η παροχή της σωστής ποσότητας υγρασίας στον λαχανόκηπο είναι εξίσου σημαντική με την παροχή της σωστής ποσότητας φυτικής τροφής.

Πότε να ποτίζετε σπόρους, σπορόφυτα και εγκατεστημένα φυτά

Σπόροι. Νερό μέχρι την ηλικία των καλλιεργειών σας: οι σπόροι χρειάζονται νερό για να βλαστήσουν, ποτίστε απαλά και ελαφρά μετά τη σπορά του σπόρου για να μπορέσουν να βλαστήσουν. Ποτίστε προσεκτικά στην αρχή για να μην ξεπλυθούν οι σπόροι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σπορόφυτα. Τα σπορόφυτα έχουν μη ανεπτυγμένα, ρηχά ριζικά συστήματα. ποτίζετε τα σπορόφυτα ελαφρά και συχνά για να βοηθήσετε την ανάπτυξη των ριζών.

Μεταμοσχεύσεις. Οι μεταμοσχεύσεις πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα μέχρι να δημιουργήσουν ριζικά συστήματα. Το τακτικό πότισμα θα βοηθήσει τις ρίζες να ανακάμψουν από το σοκ της μεταμόσχευσης. Δώστε στα μοσχεύματα ένα φλιτζάνι νερό κάθε μέρα. Ποτίστε γύρω από κάθε φυτό αντί να ποτίζετε ολόκληρο το κρεβάτι του κήπου.

Καθιερωμένα φυτά. Οι ρίζες ακολουθούν βαθιά την υγρασία του εδάφους. Ποτίστε σε βάθος 6 ιντσών, στη συνέχεια, αφήστε το έδαφος να στεγνώσει σχεδόν πριν το πότισμα ξανά. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να σκάψετε ακριβώς μακριά από τις γραμμές σταγόνων των φυτών για να δείτε πόση υγρασία βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Σύντομα θα έχετε την αίσθηση του πόσο ποτίζετε.

Νερό λαχανικά
Πότισμα σπόρων από ένα ποτιστήρι με κρεβάτια στον κήπο.

Συμβουλές εξοικονόμησης νερού για τον κήπο

Δακτυλικό τεστ. Το δάχτυλό σας είναι ένας καλός δείκτης του πόσο καλά ποτίζονται τα λαχανικά σας. Βάλτε το δάχτυλό σας 3 έως 4 ίντσες στο χώμα, μόλις λίγα εκατοστά μακριά από την καλλιέργεια σας. Εάν το δάχτυλό σας στεγνώσει, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Εάν το δάχτυλό σας εξαφανιστεί γυαλίζοντας υγρό, αφήστε το χώμα να στεγνώσει. Εάν το δάχτυλό σας αφαιρεθεί απλώς υγρό με μερικές κηλίδες υγρού χώματος – το πότισμα σας είναι σωστό.

Εδαφος. Η οργανική ύλη θα αυξήσει την ικανότητα συγκράτησης νερού του εδάφους σας (έως και έξι φορές), θα διατηρήσει την υγρασία και θα μειώσει την εξάτμιση. Προσθέστε μια ίντσα παλαιωμένου κομπόστ στα κρεβάτια φύτευσης δύο φορές το χρόνο. Δουλέψτε το κομπόστ στο έδαφος πριν το φυτέψετε ή προσθέστε το ως επίδεσμο ή σάπια φύλλα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Τα οργανικά σάπια φύλλα διατηρούν την υγρασία μειώνοντας την εξάτμιση και επίσης αποθαρρύνουν τα ζιζάνια.

Χρόνος ποτίσματος. Ποτίστε όταν το χρειάζονται τα φυτά. Εάν οι καλλιέργειες είναι πεσμένες το πρωί, μάλλον είναι ώρα για πότισμα. Μουλιάστε τα φυτά πριν η μέρα είναι πολύ παλιά. Αποφύγετε το πότισμα το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα, όταν το νερό θα χαθεί γρήγορα λόγω εξάτμισης. Όπου το καλοκαίρι είναι ξηρό και ζεστό, νερό τη νύχτα όταν η εξάτμιση είναι χαμηλότερη

Μαρασμός. Ο μαρασμός μπορεί να είναι ένας δείκτης ότι τα φυτά χρειάζονται νερό, αλλά μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικός. Μερικά φυτά όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και η μελιτζάνα τείνουν να μαραίνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας σε ζεστά κλίματα, ακόμα κι αν το έδαφος έχει αρκετή υγρασία. Ελέγξτε την υγρασία του εδάφους για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Εάν τα φυτά μαραθούν το πρωί, ποτίστε.

Υπερβολικό πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τα φυτά με το υποπότισμα. Το πολύ νερό μπορεί να δημιουργήσει μια τεχνητή εξάρτηση από το νερό και να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη φύλλων. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να εκτοπίσει τον αέρα του εδάφους που χρειάζονται οι ρίζες των φυτών για να αναπνεύσουν – οι ρίζες των φυτών μπορεί να πεθάνουν από έλλειψη αέρα. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να ξεριζώσει τα φυτά και να ξεπλύνει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους.

Καλλιέργεια. Καλλιεργήστε ελαφρά το έδαφος πριν το πότισμα. Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να μουλιάσει στο έδαφος αντί να απορροή. Η βροχή, το πότισμα από πάνω και ο ζεστός καιρός στο ψήσιμο μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία κρούστας από το φυτικό έδαφος. Διασπάστε την κρούστα για να συλλάβετε τη βροχή και την άρδευση.

Λεκάνες και αυλάκια. Σχηματίστε χωμάτινες λεκάνες γύρω από μεγάλα φυτά με βαθιές ρίζες όπως ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Μια λεκάνη θα βοηθήσει στη διατήρηση της άρδευσης και του νερού της βροχής. Χρησιμοποιήστε αυλάκια δίπλα σε καλλιέργειες σειράς για να ρυθμίσετε το νερό που πηγαίνει σε συγκεκριμένα φυτά. Χρησιμοποιήστε προσωρινά φράγματα κατά μήκος των αυλακιών για να συγκεντρώσετε την παροχή νερού στα φυτά που έχουν ανάγκη.

Σάπια φύλλα. Επιστρώστε τις καλλιέργειες για να επιβραδύνετε την εξάτμιση και να πνίξετε τα ζιζάνια που ανταγωνίζονται τα λαχανικά για νερό και θρεπτικά συστατικά. Τα ξερά αποκόμματα γρασιδιού, τα φύλλα, οι πευκοβελόνες, το άχυρο και σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ύλη είναι καλά σάπια φύλλα. Βεβαιωθείτε ότι το σάπια φύλλα σας είναι απαλλαγμένα από σπόρους ζιζανίων. Επιστρώστε αφού ζεσταθεί το χώμα στα τέλη της άνοιξης και αφού έχετε δώσει στον κήπο το πρώτο του καλό μούσκεμα.

Συγκομιδή. Συγκομίστε λαχανικά και βότανα μόλις ωριμάσουν. Οι καλλιέργειες έχουν καλύτερη γεύση στην κορυφή της ωρίμανσης. Το πότισμα λαχανικών που έχουν ωριμάσει και παρακμάζει είναι σπατάλη.

υδάτινες καλλιέργειες λαχανικών
Μικροσκοπικά πράσινα σπορόφυτα φυτρώνουν κοντά σε γραμμές στάγδην άρδευσης

Χρόνοι ποτίσματος για συγκεκριμένες οικογένειες καλλιεργειών

• Οικογένεια φασολιών. Τα όσπρια –φασόλια και αρακάς– χρειάζονται λίγο νερό μέχρι να αρχίσουν να ανθίζουν. Ποτίστε μόλις αρχίσουν να μαραίνονται. Το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε πλούσια φυλλώδη ανάπτυξη και έλλειψη ανθοφορίας. Ποτίστε δύο φορές την εβδομάδα την εποχή της ανθοφορίας και μετά ξανά καθώς οι λοβοί διογκώνονται. Η στενότητα στα φασόλια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς υγρασίας.

Οικογένεια λάχανων. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα λάχανα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι καλύτερα όταν ποτίζονται τακτικά. Δώστε σε αυτές τις καλλιέργειες ένα καλό μούλιασμα δέκα έως είκοσι ημέρες πριν από τη συγκομιδή.

Καλαμπόκι. Το καλαμπόκι χρειάζεται έντονο πότισμα στο στάδιο της φούντας και ξανά όταν οι κόκκοι φουσκώνουν.

Καρποφόρες καλλιέργειες. Οι καρποφόρες καλλιέργειες –φασόλια, σκουός, πεπόνια, αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές– απαιτούν συχνό πότισμα κατά την ανθοφορία και τον σχηματισμό των καρπών. Ωστόσο, αυτές οι καλλιέργειες είναι βαθιές ρίζες και μόλις σχηματιστεί ο καρπός και αρχίσει να αναπτύσσεται βαθύ και λιγότερο συχνό πότισμα θα είναι αρκετό.

Φυλλώδεις καλλιέργειες. Οι φυλλώδεις καλλιέργειες έχουν ρηχές ρίζες και είναι καλύτερα με συχνό ελαφρύ πότισμα.

Μαρούλι και χόρτα. Το μαρούλι σπανάκι και άλλες φυλλώδεις καλλιέργειες χρειάζονται συχνό πότισμα αλλά μόνο στις κορυφαίες 6 ίντσες του εδάφους. Φυλλώδεις καλλιέργειες με ρηχές ρίζες. Το μαρούλι είναι λιγότερο πικρό και το σπανάκι είναι πιο αργό να κοχλάζει αν ποτίζεται τακτικά.

κρεμμύδια. Τα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών χρειάζονται συχνό, ομοιόμορφο πότισμα κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης για την προώθηση της καλής ανάπτυξης των φύλλων. Συνεχίστε ομοιόμορφο πότισμα καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται βολβοί. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται οι βολβοί τα κρεμμύδια και το σκόρδο χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό. Για λιγότερο πικάντικα κρεμμύδια διατηρήστε τα μέτρια υγρά. Σταματήστε το πότισμα όταν οι κορυφές αρχίσουν να καφέ και στεγνώνουν ή μπορεί να καθυστερήσει η ωρίμανση.

Πατάτες. Οι πατάτες χρειάζονται λίγο νερό μέχρι να αρχίσουν να αναπτύσσουν κόνδυλους. Όταν οι κόνδυλοι έχουν μέγεθος μαρμάρου, δίνετε στα φυτά ένα καλό μούλιασμα και πολτοποιήστε για να διατηρήσετε την υγρασία.

Ρίζες καλλιέργειες. Οι ριζικές καλλιέργειες όπως τα καρότα και τα γογγύλια χρειάζονται ακόμη και υγρασία όταν είναι νεαρά και καθώς οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται. Εάν το έδαφος αφεθεί να στεγνώσει πολύ, οι ρίζες του καρότου μπορεί να χωριστούν και τα κέντρα του γογγύλιου να γίνουν καφέ.

Κολοκύθα και αγγούρια. Τα κολοκυθάκια, τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια χρειάζονται ομοιόμορφη παροχή νερού από την ανθοφορία μέχρι την καρποφορία. Ακόμη και το πότισμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη και τη γεύση των φρούτων. Αποφύγετε το πότισμα από πάνω όταν αυτά τα φυτά ανθίζουν. η επικονίαση μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το πότισμα στο Πότισμα και Υδατική Περιεκτικότητα Λαχανικών και Πότισμα λαχανικών σε ζεστό και ξηρό καιρό.