Πώς να αναγνωρίσετε διεθνείς απάτες μαθητών: Μέρος 1 –

Πώς να αναγνωρίσετε διεθνείς απάτες μαθητών: Μέρος 1 –

August 14, 2020 0 Von admin

Πέρυσι, το Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έλαβε περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια αναφορές σχετικά με απάτες και το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτύου του FBI έχουν αναφερθεί 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες θυμάτων.

Δυστυχώς, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει στόχος απατεώνων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων φοιτητών. Για να αυξήσουμε τη συλλογική μας ευαισθητοποίηση, εμείς στη LewerMark έχουμε αναπτύξει μια σειρά τριών μερών για να περιγράψουμε γνωστές απάτες και τις «κόκκινες σημαίες» τους—πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε και βοηθούν στην αναγνώριση μιας απάτης για το τι είναι (κάντε κλικ εδώ για το Μέρος 2 ). Σε Μέρος 3θα παρέχουμε συμβουλές για την προστασία του εαυτού σας και την αντίδραση σε μια απάτη.

Ας ξεκινήσουμε με μερικές γνωστές απάτες, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να προσέξετε:

Ψεύτικες απάτες με κυβερνητικές κλήσεις

Αυτή η απάτη κυνηγάει διεθνείς φοιτητές“ φόβοι. Οι απατεώνες γνωρίζουν ότι πολλοί διεθνείς φοιτητές μπορεί να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένας διεθνής φοιτητής θα λάβει μια κλήση ή ένα email από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το ψεύτικο κυβερνητικό πρόσωπο (ο απατεώνας) θα πει ότι υπάρχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό καθεστώς του μαθητή και θα απειλήσει με σύλληψη ή απέλαση. Ο απατεώνας θα απαιτήσει άμεση πληρωμή για να διορθώσει την κατάσταση καταθέτοντας μια επιταγή ή ένα κρυπτονόμισμα για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Εάν λάβετε μια κλήση ή ένα email όπως αυτό, κλείστε το τηλέφωνο ή αποθηκεύστε το email για να το αναφέρετε στις αρχές και μιλήστε με τον διεθνή σύμβουλο σπουδαστών σας. Οι συμφοιτητές σας πιθανότατα έλαβαν παρόμοια κλήση ή email. Εάν ανησυχείτε για την κατάσταση της βίζας ή τα έγγραφα μετανάστευσης, καλέστε τις Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) στο (800) 375-5283.

Κόκκινες σημαίες: Πώς μπορείτε να πείτε ότι είναι απάτη

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχει αναπτύξει ένα infographic και πλήρης ανάρτηση ιστολογίου λεπτομερώς πώς να εντοπίσετε αυτού του είδους τις απάτες. Τα προειδοποιητικά σήματα περιλαμβάνουν:

 • Το αίτημα προέρχεται από κάποιον που δεν γνωρίζετε.
  Κανείς δεν εμπιστεύεται έναν ξένο με τα χρήματά του.
 • Ο απατεώνας απειλεί την άμεση πληρωμή για να διορθώσει το πρόβλημα ή να συλληφθεί.
  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ενεργήσει έτσι ούτε θα ζητήσει πληρωμή.
 • Ο απατεώνας θέλει να σας στείλει χρήματα για να τα στείλετε πίσω.
  Δεν υπάρχει νόμιμος λόγος να στείλετε σε κάποιον χρήματα μόνο για να τα στείλει πίσω.
 • Ο απατεώνας θέλει να ολοκληρώσετε μια τραπεζική ή ηλεκτρονική μεταφορά.
  Αυτοί οι τρόποι πληρωμής είναι εντελώς μη ανιχνεύσιμοι.

Πρόγραμμα παράνομων κινεζικών διαβατηρίων

Αυτή η απάτη στοχεύει ρητά διεθνείς φοιτητές από την Κίνα. Θα λάβετε ένα τηλεφώνημα από άτομα που παρουσιάζονται ως αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης που μιλούν στα Mandarin. Θα σας πουν ότι έχετε συνδεθεί με ένα παράνομο σχέδιο διαβατηρίων που διευθύνεται από έναν διεφθαρμένο κυβερνητικό αξιωματούχο και ότι η οικονομική σας κατάσταση ως «φτωχός φοιτητής» παρέχει το κίνητρό σας. Σε μια άλλη εκδοχή της απάτης, θα λένε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του μαθητή έχει παραβιαστεί και χρησιμοποιείται για εγκληματικές δραστηριότητες. Θα συνεχίσουν να σας πουν ότι, για να αποδείξετε την αθωότητά σας, πρέπει να τους στείλετε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας και μια επιστρεφόμενη αμοιβή. Ακόμα κι αν τους αγνοήσετε, μπορεί να συνεχίσουν να σας τηλεφωνούν και να σας απειλούν και μπορεί επίσης να ισχυριστούν ότι πρέπει να επιστρέψετε στην Κίνα και να εμφανιστείτε στο δικαστήριο. Μπορεί ακόμη και να πουν να μην επικοινωνήσετε με φίλους και συγγενείς γιατί θα τους βάλει επίσης σε κίνδυνο.

Αυτοί οι απατεώνες είναι πολύ έξυπνοι, καθώς πλαστογραφούν έναν πραγματικό αριθμό της κυβέρνησης και μοιράζονται φωτογραφίες, έγγραφα και κονκάρδες που υποτίθεται ότι είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Κόκκινες σημαίες:

 • Ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι είναι κυβερνητικός αξιωματούχος.
  Οι υπάλληλοι από τη χώρα σας δεν θα σας καλέσουν ποτέ ή θα σας στείλουν email. Εάν κάτι δεν πάει καλά, θα λάβετε επίσημα έγγραφα.
 • Ο απατεώνας απαιτεί άμεση πληρωμή.
  Ούτε οι υπηρεσίες των ΗΠΑ ούτε η κυβέρνηση της χώρας σας θα σας καλέσουν ζητώντας άμεση πληρωμή (τραπεζικό έμβασμα, δωροκάρτες κ.λπ.) κανενός είδους.
 • Ο καλών απαιτεί τραπεζικά εμβάσματα ή δωροκάρτες.
  Αυτοί οι τρόποι πληρωμής είναι εντελώς μη ανιχνεύσιμοι.

Απάτες απογραφής

Οι διεθνείς φοιτητές πρέπει να καταμετρηθούν στην απογραφή και, καθώς συνεχίζεται η Απογραφή του 2020, ενδέχεται να λάβετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, email, κλήσεις ή ακόμη και επισκέψεις από εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι επίσημο προσωπικό απογραφής. Και ενώ ορισμένα από αυτά τα υλικά και οι επαφές θα είναι επίσημα, οι απατεώνες θα εκμεταλλευτούν επίσης αυτήν την ευκαιρία για να συλλέξουν τα προσωπικά σας στοιχεία για απάτη ταυτότητας ή για να σας εξαπατήσουν ζητώντας πλαστά τέλη ή δωρεές. Εάν στοχεύεστε μέσω email, οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να μολύνουν τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό.

Κόκκινες σημαίες:

Το Γραφείο Απογραφής έχει παράσχει σε βάθος πόρους για αποφεύγοντας τις απάτες και πώς να επαλήθευση της νομιμότητας της αλληλογραφίας, της κλήσης ή της επίσκεψης που ενδέχεται να λάβετε ως μέρος της Απογραφής 2020. Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες κόκκινες σημαίες:

 • Λαμβάνετε ένα email που δεν ζητήσατε.
  Το Γραφείο Απογραφής δεν θα στείλει αυτόκλητα email ζητώντας τη συμμετοχή σας.
 • Σας ζητούνται πάρα πολλά προσωπικά στοιχεία.
  Το Γραφείο Απογραφής δεν ζητά ποτέ πληροφορίες όπως τον πλήρη αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή το πατρικό όνομα της μητέρας σας.
 • Σας ζητούν χρήματα.
  Το Γραφείο Απογραφής δεν ζητά ποτέ χρήματα ή δωρεές, για οτιδήποτε για λογαριασμό ενός πολιτικού κόμματος ή τους πλήρεις αριθμούς της τράπεζας ή της πιστωτικής σας κάρτας.
 • Ο φάκελος έχει λάθος διεύθυνση.
  Οι επίσημες αποστολές θα περιλαμβάνουν το «Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ» ή «Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ» καθώς και μια διεύθυνση επιστροφής στο Jeffersonville, IN.
 • Ο υποτιθέμενος απογραφέας ή εκπρόσωπος είναι άγνωστος.
  Οι επίσημοι υπάλληλοι της απογραφής θα έχουν επίσημο σήμα ταυτότητας, τσάντα και ηλεκτρονική συσκευή που εκδίδεται από το Γραφείο Απογραφής, όπως φορητό υπολογιστή ή smartphone, που φέρει το λογότυπο του Γραφείου Απογραφής.
 • Ο υποτιθέμενος απογραφέας ή εκπρόσωπος επισκέπτεται τη λάθος στιγμή.
  Οι επίσημοι υπάλληλοι της απογραφής εργάζονται μόνο μεταξύ 9 π.μ. και 9 μ.μ., τοπική ώρα.

Key Takeaway

Οι απατεώνες μπορεί να σας κάνουν να φοβάστε ή να αισθάνεστε άβολα, να σας ωθήσουν να πάρετε μια απόφαση πολύ γρήγορα ή να απαιτήσουν να αποχωριστείτε χρήματα ή προσωπικές πληροφορίες. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να μην αντιδράτε αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο για να αναζητήσετε κόκκινες σημαίες που υποδεικνύουν ότι έχετε γίνει στόχος απατεώνων. Εάν είστε στόχος, μην ανησυχείτε – δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος και δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Απλώς αναφέρετε την εμπειρία σας στον σύμβουλό σας, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν άλλους μαθητές για την απάτη.

Σε Μέρος 2ο της σειράς μας, θα εξετάσουμε επιπλέον απάτες και τις κόκκινες σημαίες τους. Σε Μέρος 3θα συζητήσουμε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και πώς να αντιδράσετε εάν πέσετε θύμα απάτης.

Συγγραφέας: Jeffrey Foot, Ed.D

Ο Jeff Foot είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της LewerMark και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων σχέσεων με τους πελάτες. Εντάχθηκε στο LewerMark αφού πέρασε 17 χρόνια στο Northwest Missouri State University όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής Εισδοχής και Διεθνών Υποθέσεων. Ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο υπηρέτησε επίσης ως Διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων και Ειδικός Δεδομένων για το Διαπολιτισμικό Διεθνές Κέντρο. Έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, πτυχίο Master of Science στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση από το NMSU και πτυχίο Τεχνών Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick στον Καναδά. Ο Foot ηγήθηκε επίσης του προγράμματος αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας στο Byuk Sung College στη Νότια Κορέα από το 1998 έως το 2000.