Πώς να αναγνωρίσετε διεθνείς απάτες μαθητών: Μέρος 2 –

Πώς να αναγνωρίσετε διεθνείς απάτες μαθητών: Μέρος 2 –

August 14, 2020 0 Von admin

Σε Μέρος 1 της σειράς μας, εντοπίσαμε τρεις απάτες, συμπεριλαμβανομένων των ψεύτικων κλήσεων/απατών μέσω email, του «Παράνομου συστήματος κινεζικών διαβατηρίων» και απάτες απογραφής. Περιγράψαμε επίσης τις «κόκκινες σημαίες»—πράγματα που μπορείτε να αναζητήσετε για να εντοπίσετε μια απάτη.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συνεχίσουμε να εντοπίζουμε μερικές από τις πιο κοινές απάτες και τις κόκκινες σημαίες τους. Εάν θέλετε να μάθετε πώς οι μαθητές και τα σχολεία μπορούν να προστατευτούν από απάτες και πώς να αντιδράσουν εάν πέσετε θύμα απάτης, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο Μέρος 3.

Προς το παρόν, ας συνεχίσουμε με μερικές άλλες γνωστές απάτες, ώστε να ξέρετε τι πρέπει να προσέξετε:

Απάτες με φοιτητικές κατοικίες

ΕΝΑ ο απατεώνας θα παραθέσει ένα ενοίκιο για πολύ χαμηλό, Τιμή „πολύ καλή για να είναι αληθινή“.. Μπορεί να περιλαμβάνουν πολλές λεπτομέρειες στην καταχώριση, καθώς και φωτογραφίες. Ωστόσο, εάν επικοινωνήσετε με τον απατεώνα, θα αρνηθεί να δείξει το ακίνητο για πολλούς λόγους. Αντίθετα, θα σας πουν ότι πρέπει να στείλετε μια εγγύηση και/ή το ενοίκιο του πρώτου μήνα μέσω τραπεζικού εμβάσματος σε αντάλλαγμα για τα κλειδιά της ενοικίασης. Σε μια παραλλαγή από αυτήν την απάτη, οι απατεώνες θα απευθυνθούν σε φοιτητές σχετικά με τη στέγαση και θα σας ωθήσουν να εξασφαλίσετε ένα ενοίκιο στέλνοντας χρήματα αμέσως. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε παρόμοιες απάτες στο Craiglist και σε άλλες διαδικτυακές αγορές.

Κόκκινες σημαίες:

 • Η τιμή ενοικίου είναι «πολύ καλή για να είναι αληθινή».
  Όπως λέει η παροιμία, „Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι».
 • Δεν υπάρχει διεύθυνση στην καταχώριση.
  Όλες οι νόμιμες καταχωρίσεις θα περιλαμβάνουν τη διεύθυνση του ακινήτου.
 • Ο ιδιοκτήτης της ενοικίασης ισχυρίζεται ότι λείπει σε επαγγελματικό ταξίδι, διακοπές κ.λπ. και αρνείται να δείξει το ακίνητο.
  Το να είσαι εκτός χώρας είναι μια συνηθισμένη δικαιολογία σε μια ποικιλία απατών.
 • Πρέπει να υπογράψετε ένα συμβόλαιο ή να στείλετε χρήματα πριν δείτε το ακίνητο.
  Οι νόμιμοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα σας επιτρέπουν πάντα να δείτε το ακίνητο πριν υπογράψετε ή πληρώσετε.
 • Ο καλών απαιτεί τραπεζικά εμβάσματα ή δωροκάρτες.
  Αυτού του είδους οι πληρωμές δεν μπορούν να εντοπιστούν.

Απάτες OPT

Εάν είστε διεθνής φοιτητής για βίζα F-1 που θέλει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Προαιρετικής Πρακτικής Εκπαίδευσης (OPT) ή εργασίας στις ΗΠΑ, να είστε προσεκτικοί καθώς σταθμίζετε τις επιλογές σας και κάνετε την έρευνά σας. Υπάρχει μια ποικιλία από απάτες που σας στοχεύουν:

 1. Πρόσφατα, φοιτητές OPT έλαβαν κλήσεις από απατεώνες που παριστάνουν τους υπαλλήλους USCIS ή SEVP ή ICE που ισχυρίζονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την αίτησή σας ή ζητούν να επαληθεύσουν προσωπικά στοιχεία μαζί σας. Μπορούν επίσης να ζητήσουν πληρωμή.
 2. Μερικοί μαθητές ανέφεραν ότι λαμβάνουν επικοινωνίες που φαίνεται να προέρχονται από αξιόπιστες εταιρείες, συνήθως μέσω τηλεφώνου ή email. Ο απατεώνας θα συζητήσει πόσο δύσκολο είναι για τις εταιρείες να χορηγούν ξένους φοιτητές και θα προτείνει στον φοιτητή να χρηματοδοτήσει μόνος του την απασχόλησή τους για μια «επιστρεπτέα» αμοιβή.
 3. Μερικά «επίσημα» προγράμματα είναι απάτες μεταμφιεσμένες. Αυτού του είδους τα προγράμματα συνήθως επικοινωνούν πολύ επιθετικά και δεν παρέχουν πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί επίσης να προσφέρουν προφορικά αποζημίωση για την εργασία σας, αλλά να την αποκλείουν στο τελικό συμβόλαιο.

Και οι τρεις απάτες που αναφέρονται παραπάνω θα προσπαθήσουν να στοχεύσουν συγκεκριμένα μαθητές OPT. Είτε ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή χρήματα είτε προσπαθούν να σας υποχρεώσουν να συνάψετε ένα σκιερό συμβόλαιο, όλα είναι ανυπόληπτα. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να κλείσετε το τηλέφωνο και να τους αποκλείσετε από το τηλέφωνο και το email σας.

Κόκκινες σημαίες:

 • Λαμβάνετε μια κλήση από επίσημη κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ.
  Οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα σας καλέσουν ποτέ ή θα σας στείλουν email. Θα στείλουν επίσημα έγγραφα.
 • Το όνομα της επιχείρησης είναι ένα ή δύο γράμματα μακριά από ένα νόμιμο όνομα επιχείρησης.
  Οι νόμιμες επιχειρήσεις δεν θα γράφουν λάθος το όνομά τους.
 • Οι εταιρικοί υπάλληλοι είναι απρόσιτοι.
  Θα πρέπει πάντα να μπορείτε να κρατάτε κάποιον σε έναν νόμιμο τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Ο υποτιθέμενος εργοδότης δεν θα προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία, την εργασία και την αποζημίωση.
  Όλες αυτές οι πληροφορίες θα είναι άμεσα διαθέσιμες για μια νόμιμη ευκαιρία εργασίας.
 • Το email δεν προέρχεται από διεύθυνση επιχείρησης ή/και είναι γεμάτο τυπογραφικά λάθη.
  Η πρόσληψη επαγγελματιών και υπαλλήλων προσλήψεων θα χρησιμοποιούν διευθύνσεις email επιχειρήσεων και θα είναι επαγγελματίες στην επικοινωνία τους.

Απάτες με υποτροφίες

Οι περισσότεροι ξένοι φοιτητές έχουν εξαιρετικά περιορισμένους προϋπολογισμούς και χρειάζονται υποτροφίες και επιχορηγήσεις για να πληρώσουν για τις σπουδές τους στις ΗΠΑ Δυστυχώς, οι απατεώνες το γνωρίζουν αυτό και θα ληστέψουν τους μαθητές και τους γονείς τους που αναζητούν οικονομική βοήθεια από πληρώνει για μια υπηρεσία για την εύρεση υποτροφιών. Ορισμένες από αυτές τις απάτες θα «εγγυηθούν» την εύρεση υποτροφίας εάν στείλετε προσωπικά στοιχεία ή χρήματα για να κρατήσετε την υποτροφία.

Κόκκινες σημαίες:

 • Εσείς ή οι γονείς σας, σας ζητείται να δώσετε εκ των προτέρων τραπεζικά στοιχεία.
  Οι νόμιμες υποτροφίες δεν απαιτούν από εσάς να αποκαλύψετε στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας για να κατέχετε μια υποτροφία.
 • Η υπηρεσία υποτροφιών σας «εγγυάται» μια υποτροφία ή επιχορήγηση.
  Λάβετε υπόψη ότι κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι θα λάβετε επιχορήγηση ή υποτροφία.
 • Η πληρωμή πρέπει να γίνει μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή δωροκάρτας.
  Αυτού του είδους οι πληρωμές είναι μη ανιχνεύσιμες και ύποπτες.
 • Εάν μια υπηρεσία λέει ότι μια υποτροφία θα κοστίσει για την εφαρμογή, ερευνήστε εκ των προτέρων την υποτροφία για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμη υποτροφία προτού πληρώσετε τυχόν τέλη αίτησης.

«Κέρδισες!» Απάτες

Αυτού του είδους οι απάτες διεξάγονται συνήθως μέσω τηλεφώνου ή email και ισχυρίζονται ότι έχετε κερδίσει κάτι, όπως μια λαχειοφόρο αγορά ή ένα δωρεάν ταξίδι. Το αλίευμα είναι ότι πρέπει να πληρώσετε κάποιου είδους τέλος επεξεργασίας ή φόρους για να διεκδικήσετε το βραβείο σας. Συνήθως θα ζητήσουν είτε τραπεζικό έμβασμα είτε τα στοιχεία της τράπεζας ή της πιστωτικής σας κάρτας.

Κόκκινες σημαίες:

 • Δεν μπήκατε για να κερδίσετε το έπαθλο που προσφέρουν.
  Πρέπει να συμμετάσχετε σε ένα giveaway για να κερδίσετε.
 • Ο αποστολέας ισχυρίζεται ότι έχετε επιλεγεί τυχαία.
  Υπάρχουν πάντα προϋποθέσεις για να κερδίσεις, ακόμα κι αν ο τελικός νικητής επιλεγεί τυχαία.
 • Πρέπει να πληρώσετε ή να δώσετε προσωπικά στοιχεία για να διεκδικήσετε το έπαθλο.
  Τα νόμιμα δώρα είναι δωρεάν και δεν θα πρέπει να απαιτούν προσωπικά στοιχεία.
 • Η πληρωμή πρέπει να γίνει μέσω τραπεζικού εμβάσματος ή δωροκάρτας.
  Αυτού του είδους οι πληρωμές είναι μη ανιχνεύσιμες και ύποπτες.

Άλλες απάτες μέσω τηλεφώνου απατεώνων

Οι απάτες διεξάγονται ευρέως μέσω τηλεφώνου και συνήθως παρουσιάζουν έναν απατεώνα που υποδύεται μια αυθεντία όπως ο αστυνομικός ή κυβερνητικός αξιωματούχος. Θα προσπαθήσουν να σας τρομάξουν και μπορεί να απειλήσουν με πολιτική δράση ή σύλληψη εάν δεν κάνετε αυτό που σας λένε. Συνήθως, προσφέρουν να σας αφήσουν να ξεφύγετε εάν στείλετε χρήματα με τη μορφή τραπεζικού εμβάσματος ή δωροκάρτας.

Ορισμένοι καλούντες απάτης θα γίνουν ακόμα πιο δημιουργικοί και θα προσποιηθούν ότι γνωρίζουν κάποιον που γνωρίζετε ή ισχυρίζονται ότι είναι ο φίλος ενός φίλου. Ο καλών συνήθως ισχυρίζεται ότι ο «κοινός φίλος» σας έχει πρόβλημα και χρειάζεται χρήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν ότι ο φίλος σας συνελήφθη και χρειάζεται χρήματα για εγγύηση. Και πάλι, θα θέλουν να τους στείλετε αυτά τα χρήματα (όχι στον πραγματικό σας φίλο) με τη μορφή τραπεζικών εμβασμάτων ή δωροκάρτας.

Κόκκινες σημαίες:

 • Ο καλών ισχυρίζεται ότι είναι κυβερνητικός αξιωματούχος.
  Οι επίσημες κρατικές υπηρεσίες δεν θα σας καλέσουν ή θα σας στείλουν email. Θα λάβετε επίσημα έγγραφα.
 • Ο καλών απαιτεί άμεση πληρωμή.
  Οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα απαιτήσουν ποτέ άμεσες πληρωμές όπως δωροκάρτες ή τραπεζικά εμβάσματα.
 • Ο καλών απαιτεί τραπεζικά εμβάσματα ή δωροκάρτες.
  Αυτοί οι τρόποι πληρωμής είναι εντελώς μη ανιχνεύσιμοι.

Key Takeaway

Η σύλληψη σε μια απάτη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε φοβισμένοι ή ανήσυχοι. Οι απατεώνες θα προσπαθήσουν να σας ωθήσουν να αποφασίσετε χωρίς όλες τις πληροφορίες ή να απαιτήσουν να αποχωριστείτε προσωπικά στοιχεία ή χρήματα. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να μην αντιδράτε αυτή τη στιγμή. Απομακρυνθείτε από την κατάσταση, πάρτε μια βαθιά ανάσα και δείτε αν υπάρχουν κόκκινες σημαίες. Εάν υπάρχουν, μην ανησυχείτε. Δεν έχεις κάνει τίποτα κακό. Όπως με κάθε κατάσταση που σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, αναφέρετε την εμπειρία σας στον σύμβουλό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν και να ειδοποιήσουν άλλους μαθητές για την απάτη.

Σε Μέρος 3, θα συζητήσουμε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και πώς να αντιδράσετε εάν πέσετε θύμα απάτης. Εάν θέλετε να ελέγξετε τις άλλες απάτες που έχουμε εντοπίσει, κάντε κλικ εδώ για να επιστρέψετε Μέρος 1.

Συγγραφέας: Jeffrey Foot, Ed.D

Ο Jeff Foot είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της LewerMark και είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων σχέσεων με τους πελάτες. Εντάχθηκε στο LewerMark αφού πέρασε 17 χρόνια στο Northwest Missouri State University όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής Εισδοχής και Διεθνών Υποθέσεων. Ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο υπηρέτησε επίσης ως Διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων και Ειδικός Δεδομένων για το Διαπολιτισμικό Διεθνές Κέντρο. Έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, πτυχίο Master of Science στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση από το NMSU και πτυχίο Τεχνών Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick στον Καναδά. Ο Foot ηγήθηκε επίσης του προγράμματος αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας στο Byuk Sung College στη Νότια Κορέα από το 1998 έως το 2000.