Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας;

Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας;

November 30, 2022 0 Von admin

Τι είναι το τζίντζερ;

Το τζίντζερ είναι ένα υποτροπικό φυτό ανατολικής Ασίας. Είναι ξάδερφος του κουρκουμά, του κάρδαμου και του galangal, που ανήκουν στην οικογένεια Zingiberaceae. Ωστόσο, υπάρχουν δύο είδη τζίντζερ: το διακοσμητικό και το βρώσιμο. Το καλλωπιστικό καλλιεργείται για τις όμορφες ανθίσεις και το φύλλωμά του και το βρώσιμο τζίντζερ για τις ρίζες του (ριζώματα). Ακολουθούν μερικά εύκολα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να καλλιεργήσετε με επιτυχία τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας;

Το τζίντζερ ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά κλίματα. Αντίθετα, σαπίζει αν το έδαφος είναι συνεχώς υγρό και στεγνώνει αν η υγρασία είναι πολύ χαμηλή. Στο κέντρο του Τέξας, η καλύτερη εποχή για να φυτέψετε τζίντζερ είναι η Άνοιξη. Οι ζεστές θερμοκρασίες και η περιστασιακή βροχή παρέχουν ένα εξαιρετικό, σχεδόν τροπικό περιβάλλον ανάπτυξης.

Πού πρέπει να καλλιεργήσω τζίντζερ;

Μπορώ να καλλιεργήσω τζίντζερ στο έδαφος;

Μπορείτε να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο έδαφος εάν το φυσικό έδαφος είναι ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο. Το έδαφος του κεντρικού Τέξας ποικίλλει ευρέως από τη μια περιοχή στην άλλη, καθιστώντας δύσκολη την απόφαση. Το τζίντζερ προτιμά αργιλώδες και πλούσιο έδαφος που διατηρεί την υγρασία χωρίς να είναι μουσκεμένο.

Ένας άλλος λόγος για τη δυσκολία της καλλιέργειας τζίντζερ στο έδαφος είναι ο περιστασιακός σκληρός χειμώνας. Δεδομένου ότι είναι ένα τροπικό φυτό, το τζίντζερ δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες κάτω των 50F (10C).

Μπορώ να καλλιεργήσω τζίντζερ σε γλάστρες;

Η καλλιέργεια τζίντζερ σε γλάστρες είναι ιδανική στο κεντρικό Τέξας για να αποφύγετε την αντιμετώπιση του γηγενούς εδάφους χρησιμοποιώντας ελαφρύ και καλά στραγγιζόμενο έδαφος κατάλληλο για τροπικά φυτά. Εξασφαλίζει επίσης μια περίοδο ξηρότητας ανάμεσα στα ποτίσματα, κάτι που εκτιμά η ρίζα τζίντζερ.

Μπορώ να καλλιεργήσω τζίντζερ σε υπερυψωμένα κρεβάτια;

Εάν χρειάζεται να καλλιεργήσετε πολλές ρίζες τζίντζερ, τα υπερυψωμένα κρεβάτια μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Είναι μεγάλα δοχεία χωρίς πάτο που διευκολύνουν τον έλεγχο της ποιότητας του εδάφους.

Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας

Φύτευση τζίντζερ

Μπορώ να φυτέψω ρίζα τζίντζερ που αγοράστηκε από το κατάστημα;

Ναι μπορείς. Φροντίστε να είναι φρέσκο ​​και χωρίς ψεγάδια. Ψάξτε για μικρούς χλωμούς και μυτερούς βλαστούς στα πλάγια (όπως φαίνεται στην εικόνα). Αυτά είναι τα μπουμπούκια που βλασταίνουν.

Το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια τζίντζερ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το τζίντζερ ευδοκιμεί σε ελαφρύ αργιλώδες έδαφος με καλή στράγγιση και πλούσιο σε οργανικός ύλη. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλαστρών καλής ποιότητας με άφθονο πρόσθετο κοπρόχωμα.

Ρίζα τζίντζερ πριν από τη βλάστηση

Μερικοί κηπουροί προτείνουν την εκ των προτέρων βλάστηση της ρίζας του τζίντζερ σε ζεστό νερό για μια μέρα πριν τη φύτευση για να ενεργοποιηθεί η ανάδυση των μπουμπουκιών. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται απαραίτητο εάν διατηρείτε ένα ομοιόμορφο επίπεδο υγρασίας στο έδαφος μετά τη φύτευση.

Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας

Πόσο βαθιά πρέπει να φυτέψω τζίντζερ;

Αν και καλλιεργούμε τζίντζερ για τις ρίζες του (μίσχοι), δεν του αρέσει να θάβεται βαθιά στο χώμα. Αντίθετα, απλώστε το ρίζωμα στην επιφάνεια και καλύψτε το με χώμα μισής ίντσας. Αν κάποιο από αυτό κρυφοκοιτάξει μετά το πότισμα, αυτό είναι εντάξει. Τα λάχανα πρέπει να εμφανιστούν μέσα σε δύο εβδομάδες περίπου.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω το φυτό μου τζίντζερ;

Ποτίστε το τζίντζερ σας μία φορά την εβδομάδα ή όταν το χώμα αισθάνεται στεγνό αφού βάλετε το δάχτυλό σας σε βάθος μία ίντσα.

Πρέπει να γονιμοποιήσω το φυτό μου τζίντζερ;

Τροφοδοτήστε το φυτό τζίντζερ σας με λίπασμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο για καλύτερη ανάπτυξη και καλό σχηματισμό ριζών για καλύτερη ανάπτυξη και καλό σχηματισμό ριζών. Αναζητήστε τον μεσαίο και τον τελευταίο αριθμό να είναι ο υψηλότερος στη συσκευασία. Εφαρμόστε σύμφωνα με τις οδηγίες μία ή δύο φορές το μήνα.

Συγκομιδή τζίντζερ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να είναι έτοιμο για συγκομιδή το τζίντζερ;

Το τζίντζερ απαιτεί μεγάλο χρόνο ανάπτυξης 8-10 μηνών για να φτάσει στο ώριμο μέγεθός του. Ωστόσο, μπορείτε να συλλέξετε από τη ρίζα όποτε το επιθυμείτε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Σηκώστε το φυτό από το χώμα, σπάστε την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε και μετά ξαναφυτέψτε την υπόλοιπη. Ποτίστε αμέσως για να αποφύγετε το σοκ από τη μεταμόσχευση.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι το τζίντζερ μου είναι έτοιμο για συγκομιδή;

Όταν η ρίζα του τζίντζερ ωριμάσει, τα άνθη αρχίζουν να ξεθωριάζουν, το στέλεχος και τα φύλλα κιτρινίζουν και στη συνέχεια πέφτουν.

Πώς να μαζέψετε τη ρίζα τζίντζερ;

Για να μαζέψετε τη ρίζα τζίντζερ, ανασηκώστε την πρώτα από το χώμα. Στη συνέχεια, ανακινήστε την περίσσεια βρωμιά και κόψτε το νεκρό φύλλωμα και τις πλευρικές ρίζες. Στη συνέχεια, πλύνετε το καλά πριν από τη χρήση.

Μπορώ να ξαναφυτέψω τη συγκομισμένη ρίζα τζίντζερ;

Μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τη διαδικασία και να καλλιεργήσετε περισσότερο τζίντζερ από τις ρίζες σας που έχουν συγκομιστεί. Φροντίστε να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Αποθήκευση ρίζας τζίντζερ

Βραχυπρόθεσμη αποθήκευση τζίντζερ

Για να αποθηκεύσετε φρέσκο ​​τζίντζερ, τυλίξτε το σταθερά με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε το στο ψυγείο. Μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες.

Μακροχρόνια αποθήκευση τζίντζερ

Για μακροπρόθεσμη αποθήκευση, υπάρχουν μερικές επιλογές:

  1. Μπορείτε να κόψετε τη ρίζα του τζίντζερ σε λεπτές φέτες και μετά να τις αφυδατώσετε.
  2. Τρίψτε ή επεξεργαστείτε το φρέσκο ​​τζίντζερ σε πάστα και στη συνέχεια αποθηκεύστε το σε ένα βάζο κονσερβοποίησης. (Χρησιμοποιήστε τη σωστή διαδικασία κονσερβοποίησης)
  3. Καταψύξτε ολόκληρες ρίζες τζίντζερ ή τρίψτε τις και γεμίστε μια θήκη για παγάκια. Μόλις παγώσουν οι κύβοι, τους μεταφέρετε σε μια σακούλα κατάψυξης.
Πώς να καλλιεργήσετε τζίντζερ στο κεντρικό Τέξας

Διατροφική αξία και φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ

Η πάστα και η σκόνη τζίντζερ κυριαρχούν στα πιάτα της Ανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Το τζίντζερ έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες όπως ανακούφιση από τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Η πάστα τζίντζερ μειώνει επίσης το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με γραμμή υγείας, Η τζίντζερόλη, το κύριο συστατικό του τζίντζερ, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.