Χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσετε το μαρούλι με επιτυχία

Χρήσιμες συμβουλές για να καλλιεργήσετε το μαρούλι με επιτυχία

November 30, 2022 0 Von admin

Το μαρούλι είναι μεταξύ των λαχανικά Οι κηπουροί στο σπίτι μπορούν να αναπτυχθούν επαρκώς. Η μέθοδος συγκομιδής «cut-and-come-again» επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της καλλιέργειας, παρέχοντας γεμάτες σαλατιέρες για μια καλή στιγμή. Αλλά, πρώτα, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για την επιτυχή καλλιέργεια μαρουλιού από σπόρους.

13 Συμβουλή για την επιτυχημένη καλλιέργεια μαρουλιού

#1 Επιλέξτε μια κατάλληλη ποικιλία

Ανάλογα με το πού ζείτε, πάντα κοιτάτε ποικιλίες αυτό θα λειτουργούσε σε σας ζώνη ανάπτυξης. Δεδομένου ότι το μαρούλι είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής, ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες κάτω των 75 F (25 C).

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες ή όπου οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις, είναι καλύτερο να επιλέξετε ανθεκτικές στη θερμότητα ή αργά μπουλόνια ποικιλίες. Μια τέτοια επιλογή έχει καλύτερη αντοχή σε θερμές θερμοκρασίες.

Ρίξτε μια ματιά στην ενότητα καταστήματος για όλο το ανθεκτικό στη θερμότητα μαρούλι ποικιλίες και χόρτα.

Στις ψυχρότερες περιοχές, οι περισσότερες ποικιλίες μαρουλιού θα πρέπει να είναι καλά, αρκεί να προστατεύονται από βαθιά κατάψυξη.

#2 Χρησιμοποιήστε φρέσκους σπόρους

Δυστυχώς, οι σπόροι μαρουλιού δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο ρυθμός βλάστησής τους μειώνεται δραστικά το δεύτερο έτος.

Προσπαθήστε να είστε γενναιόδωροι όταν σπέρνετε σπόρους μαρουλιού δύο ετών για να αυξήσετε τις πιθανότητες βλάστησης.

#3 Ξεκινήστε τη σωστή στιγμή

Το μαρούλι είναι μια καλλιέργεια δροσερής εποχής, επομένως πρέπει να λάβετε υπόψη τη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά την εκκίνηση τους σε εσωτερικούς χώρους ή την απευθείας σπορά σε εξωτερικούς χώρους.

Η ιδανική θερμοκρασία για να βλαστήσει ένας σπόρος μαρουλιού είναι κάτω από 75 F (25 C). Εάν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, ο σπόρος θα παραμείνει αδρανής.

Η σύσταση για τις θερμές περιοχές είναι να ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε έναν ελεγχόμενο από το κλίμα χώρο.

Στο ήπιο κλίμα, μπορεί να ξεκινήσουμε τη σπορά στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι, μέχρι να είναι έτοιμη η μεταμόσχευση, ο καιρός συνήθως δροσίζεται στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

#4 Χρησιμοποιήστε το σωστό χώμα

Οι σπόροι μαρουλιού είναι μικροί και ευαίσθητοι, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ελαφρύ χώμα, όπως ένα μείγμα για την έναρξη των σπόρων. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους, αποτρέποντας τη σήψη και το φύτρο σπόρων θα είναι σε θέση να σπρώξει για να βγει έξω.

Πώς να καλλιεργήσετε μαρούλι στο κεντρικό Τέξας

#5 Παρέχετε φως

Μερικοί σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν και το μαρούλι είναι μεταξύ αυτών. Όταν σπέρνετε τους σπόρους, προσπαθήστε να μην τους σκεπάζετε με χώμα. Εάν πρέπει, θα πρέπει να είναι ένα λεπτό στρώμα από ελαφρύ χώμα ή βερμικουλίτη. Και πάλι, μπλοκάροντας το φως από τον σπόρο θα τον κρατήσει σε λήθαργο και δεν θα βλαστήσει.

Εάν ξεκινήσετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους, παρέχετε μια καλή πηγή φωτός όπως ένα περβάζι παραθύρου με νότιο προσανατολισμό ή αυξήστε το φως.

#6 Μεταφύτευση

Ο σπόρος του μαρουλιού βλασταίνει σε περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Μόλις εμφανιστεί το πρώτο ζεύγος αληθινών φύλλων, είναι δυνατή η μεταφύτευση των δενδρυλλίων σε μεγαλύτερες γλάστρες.

Ευτυχώς, οι ρίζες του μαρουλιού είναι δυνατές και μπορούν να χειριστούν πολύ καλά τη μεταφύτευση.

#7 Σκληρυνση

Στο νότο, σκλήρυνση φθινόπωρο δροσερή εποχή των φυτών είναι μερικές φορές δύσκολο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Το κόλπο είναι να τοποθετήσετε τα μωρά φυτά έξω το βράδυ και να τα διατηρήσετε όλη τη νύχτα. Μετά από λίγες μέρες επεκτείνετε τον εξωτερικό χρόνο μέχρι το πρωί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα εισάγετε όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 89 F (31 C).

#8 Φύτευση

Φυτέψτε το φθινοπωρινό μαρούλι σας μόλις οι ημερήσιες θερμοκρασίες έχουν πέσει τουλάχιστον στους 80sF (28C). Προσφέρετε σκιά εάν ο ήλιος είναι ακόμα έντονος και ποτίζετε τακτικά για να αποφύγετε το σοκ από τη μεταμόσχευση.

Για τους οικιακούς κηπουρούς, η απόσταση είναι κρίσιμη για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον κήπο. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε τη μέθοδο cut-and-come-again, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα φυτά σε απόσταση έως και έξι ίντσες μεταξύ τους. Αυτό θα κάνει τέσσερα φυτά ανά τετραγωνικό πόδι.

Η ρίζα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους για να αποτρέψει τη σήψη του στελέχους.

#9 Λίπανση

Αν και το μαρούλι είναι βαρύς τροφοδότης, δεν χρειάζεται να το συμπληρώσετε με λίπασμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τροποποιήσετε το έδαφος με καλό λίπασμα πριν από τη φύτευση για να παρέχεται αρκετή τροφή στα φυτά.

Το πολύ άζωτο κάνει τα φυτά πιο ευαίσθητα στις αφίδες, κάτι που δεν είναι καλό.

συμβουλές για την επιτυχημένη καλλιέργεια μαρουλιού

#10 Έλεγχος παρασίτων

Τα πιο κοινά παράσιτα στο μαρούλι είναι οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια, τα οποία μπορείτε να ελέγξετε χρησιμοποιώντας μια παγίδα γλυκών ποτών που έχει υποστεί ζύμωση ή πασπαλίζοντας SluggoPlus.

Τα δεύτερα παράσιτα είναι τα κουνέλια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε α διχτυωτό κάλυμμα για να τους εμποδίσετε να εισέλθουν στην καλλιέργειά σας.

Οι αφίδες είναι μια άλλη ενόχληση, αλλά η πρόληψη τους είναι καλύτερη από τη θεραπεία τους. Αποφύγετε την υπεργονιμοποίηση για να αποτρέψετε την εμφάνισή τους.

Για να μάθετε περισσότερα για τις αφίδες, κατευθυνθείτε στην άλλη ανάρτησή μου, Πώς να αντιμετωπίσετε τις αφίδες στον κήπο της κουζίνας;

# 11 Πώς να μαζέψετε το μαρούλι

Για να επεκτείνετε τη συγκομιδή του μαρουλιού σας κατά τη διάρκεια της εποχής, χρησιμοποιήστε τη μέθοδο cut-and-come-again. Απλώς μαζεύεις τα εξωτερικά φύλλα του φυτού μαρουλιού αντί να το ξεριζώνεις.

Το φυτό θα συνεχίσει να βγάζει νέα φύλλα καθ‘ όλη τη διάρκεια της σεζόν μέχρι να τα παρατήσει και να αρχίσει να βιδώνει ή να ανθίζει. Ευτυχώς, αυτό διαρκεί μερικούς μήνες, δίνοντάς σας αρκετό χρόνο για να έχετε νέα φυτά έτοιμα για τον δεύτερο γύρο.

#12 Φύτευση διαδοχής

Η φύτευση διαδοχής είναι η φύτευση καλλιεργειών σε χρονικά διαστήματα για την εξασφάλιση συνεχούς συγκομιδής. Στο παράδειγμα του μαρουλιού, ο πρώτος γύρος των σπόρων που ξεκινάει είναι στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου.

#13 Πόσα φυτά μαρουλιού ανά άτομο;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πόσα φυτά μαρουλιού καλλιεργείτε για κάθε άτομο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο αγαπά κανείς να τρώει μαρούλι.

Κατά μέσο όρο, η σύσταση είναι να υπάρχουν τέσσερα φυτά μαρουλιού για κάθε άτομο στο νοικοκυριό. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικά για ασφάλιση εάν έχετε χώρο. Για παράδειγμα, είμαστε μια εξαμελής οικογένεια. Όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, καλλιεργούσα 16 φυτά. Τώρα που όλοι μεγαλώνουν και μεγαλώνουν ενεργά, βάζω 32 φυτά.