4 Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν πρέπει να φοιτήσετε στο Πανεπιστήμιο

4 Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν πρέπει να φοιτήσετε στο Πανεπιστήμιο

Dezember 13, 2021 0 Von admin

1 στους 4 φοιτητές εγκαταλείπει το πανεπιστήμιο. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό στατιστικό, αλλά ίσως δεν είναι και τόσο εκπληκτικό. Δίνεται μεγάλη έμφαση στη σημασία της φοίτησης στο πανεπιστήμιο και της λήψης μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά το γυμνάσιο. Αλλά εδώ είναι το θέμα…

Το πανεπιστήμιο έχει πράγματι τα οφέλη του για πολλούς νέους όσον αφορά τις προοπτικές σταδιοδρομίας και την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας ζωής. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν επίσης φορές που δεν δίνεται αρκετή προσοχή στο τι μπορεί να είναι καλύτερο για το άτομο. Αυτό αντιπροσωπεύεται ξεκάθαρα στις εντυπωσιακές στατιστικές εγκατάλειψης κάθε χρόνο. Λοιπόν, η φοίτηση στο πανεπιστήμιο είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς; Για να κατανοήσετε αυτή τη δύσκολη απόφαση, ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πρώτα στον εαυτό σας.

1. Χρειάζεσαι πτυχίο;

φοίτηση στο πανεπιστήμιο για πτυχίο

Πρώτα και κύρια, πρέπει να καθίσετε και να αναρωτηθείτε αν χρειάζεστε πραγματικά ένα πτυχίο για να φτάσετε εκεί που θέλετε. Για ορισμένες σταδιοδρομίες, το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο και η εργασιακή εμπειρία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας για τους πιθανούς εργοδότες. Ωστόσο, για άλλες σταδιοδρομίες, όπως αυτές που σχετίζονται με την ιατρική, το πτυχίο είναι απαραίτητο. Εάν έχετε στο μυαλό σας μια πολύ συγκεκριμένη καριέρα, αυτή η ερώτηση μπορεί να κάνει όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων εύκολη. Εάν δεν το κάνετε, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της απόκτησης πτυχίου. Σκεφτείτε προσεκτικά εάν θα σας βοηθήσει πραγματικά να φτάσετε εκεί που θέλετε ή αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

2. Ποιο είναι το σχετικό κόστος;

κόστος φοίτησης στο πανεπιστήμιο

Οι προμήθειες και η προοπτική μελλοντικού χρέους είναι κάτι που μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικό. Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο σίγουρα δεν είναι φθηνή. Όχι μόνο πρέπει να λάβετε υπόψη τα δίδακτρα σας, αλλά και το κόστος ζωής, τη μεταφορά, τα σχολικά βιβλία και τις προμήθειες για να αναφέρετε μερικά. Το να πάτε στο πανεπιστήμιο είναι μια επένδυση στο μέλλον σας και είναι στο χέρι σας να εξετάσετε αν αξίζει τον κόπο. Για να αποκτήσετε καλύτερη κατανόηση, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να ερευνήσετε διεξοδικά όλα τα σχετικά κόστη. Επίσης, εξετάστε πώς μπορεί να είναι οι αποπληρωμές του φοιτητικού σας δανείου στο μέλλον. Φροντίστε επίσης να λάβετε υπόψη πιθανές υποτροφίες.

3. Πού προσπαθείτε να φτάσετε;

Εάν σκέφτεστε να φοιτήσετε στο πανεπιστήμιο επειδή αυτό φαίνεται να κάνουν όλοι οι άλλοι, σκεφτείτε να επιστρέψετε στον πίνακα σχεδίασης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν έχετε στο μυαλό σας μια πολύ συγκεκριμένη καριέρα, η επιλογή του πανεπιστημίου μπορεί να είναι κάτι το αδιανόητο για εσάς. Εάν ξέρετε ότι ένα προσόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον σας, έχετε την απάντησή σας. Ωστόσο, εάν είστε κάποιος που δεν έχει στο μυαλό του μια καθορισμένη καριέρα, αλλά ίσως είναι ιδιαίτερα παθιασμένος με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, θα πρέπει να εξετάσετε εάν η επιδίωξή του στο πανεπιστήμιο είναι η σωστή επιλογή. Η καλύτερη κατανόηση των κινήτρων σας, ακόμη και του τελικού σας στόχου, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές και που θα σας ωφελήσουν περισσότερο μακροπρόθεσμα.

4. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δίνεται μεγάλη έμφαση στη σημασία της φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι η σειρά εναλλακτικών λύσεων που είναι διαθέσιμες σε νεαρούς μαθητές, ανεξάρτητα από τα πάθη, τα ενδιαφέροντα ή τις προσωπικές τους συνθήκες. Για να το συνοψίσω πολύ απλά, το πανεπιστήμιο δεν είναι το καλύτερο και το τέλος. Εάν έχετε απαντήσει σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και φαίνεται ότι το πανεπιστήμιο ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς – μην ανησυχείτε. Εδώ είναι μερικές μόνο εναλλακτικές:

Κολλέγιο

Τα κολέγια έχουν προχωρήσει πολύ και πλέον θεωρούνται ευρέως ως πανεπιστημιακή εκπαίδευση στα μάτια των εργοδοτών. Ένα κολέγιο που απονέμει διπλώματα μπορεί να σας προσφέρει πραγματική εμπειρία στην εργασία, η οποία, ανάλογα με τον κλάδο σας, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την απόκτηση εργασίας στο μέλλον. Ενώ θα εξακολουθείτε να αναμένεται να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης και διαμονής, μία από τις πιο ελκυστικές πτυχές του κολεγίου είναι το γεγονός ότι τα δίδακτρα τείνουν να είναι χαμηλότερα και οι συνεταιρισμοί/μαθητεία περιλαμβάνονται συχνά στο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να είναι ένας τεράστιος αποφασιστικός παράγοντας για όσους ενδιαφέρονται για το κόστος χρόνου και χρήματος του πανεπιστημίου.

Πάρτε ένα κενό έτος

Εάν η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις εξακολουθεί να μην έχει κάνει τίποτα πιο ξεκάθαρο για εσάς, η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι απλώς να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Το να κάνετε ένα κενό έτος σημαίνει ότι μπορείτε να αποχωρήσετε από τις σπουδές σας για ένα χρονικό διάστημα για να αποκτήσετε περισσότερη προοπτική για το τι θέλετε να κάνετε. Ίσως θα το περάσετε ταξιδεύοντας, δουλεύοντας ή επιδιώκοντας άλλα ενδιαφέροντα. Ανεξάρτητα από αυτό, το διάλειμμα από τον κανόνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσεκτικές επιλογές.

Βρες μια δουλειά

Ίσως η απάντηση σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις να έχει εδραιώσει στο μυαλό σας ότι το πανεπιστήμιο απλώς δεν είναι για εσάς – και αυτό είναι εντάξει. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να μπουν στον κόσμο της εργασίας αμέσως. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εισαγωγικού επιπέδου και θέσεις ασκουμένων εκεί έξω. Συχνά, οι άνθρωποι περνούν λίγο χρόνο δουλεύοντας πριν συνειδητοποιήσουν τι θέλουν πραγματικά να κάνουν στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, άλλοι βρίσκουν τα πόδια τους στον εργασιακό κόσμο και δεν κοιτούν ποτέ πίσω. Είτε μπορεί να είναι καλό πράγμα, αρκεί να λειτουργεί για εσάς.

Τελικά, μπορεί να είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να κάνετε το ίδιο πράγμα που κάνουν οι φίλοι σας ή τι περιμένουν οι γονείς ή οι δάσκαλοί σας από εσάς. Αλλά στο τέλος της ημέρας, πρέπει να πάρετε την απόφαση με βάση το τι είναι σωστό για εσάς, τις προοπτικές της καριέρας σας και το μέλλον σας. Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο, είναι ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην φοίτηση στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν είναι η μόνη σας επιλογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μην πηγαίνετε στο Πανεπιστήμιο: Ένα σοβαρό επιχείρημα

Στιούαρτ Κουκ

Στιούαρτ Κουκ

Ο Stuart Cooke είναι ο συντάκτης ιστολογίου στο thescholarshiphub.org.uk που είναι αφοσιωμένος στο να βοηθά τους μαθητές να βρουν το τέλειο πτυχίο μαθητείας καθώς και τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να το επιδιώξουν. Μάθετε περισσότερα: http://bit.ly/2VARrha